Cel mai ieftin RCA a devenit viral pe internet, dar în unele cazuri, este vorba de o păcăleală. ASF a primit mai multe reclamații de la conducătorii auto, care spun că una găseau pe site și alta aveau de plată.
„Am comandat, apoi am fost contactat de broker și prețul nu mai este de 100 de lei, ci de 150 de lei. Plătesc și după, trebuie să dau mai mulți bani”, explică Alexandra Bontaș, reprezentantul ASF, citat de stirileprotv.ro.
Cei de la ASF s-au folosit de metoda mystery shopping, pentru a vedea cât de mare este fenomenul. Ca simpli șoferi, au introdus aceleași date pe un site care comercializa polițele unor firme de asigurări, dar de pe calculatoare diferite. Același șofer, aceeași mașină, aceeași companie de asigurări, dar prețul poliței RCA este diferit, doar pentru că datele au fost introduse de pe alt calculator.
Polița RCA 12 luni:
631 lei – 399 lei
528 lei – 265 lei
527 lei – 295 lei
507 lei – 253 lei
763 lei – 381 lei
SURSA: ASF
ASF susține că a descoperit probleme similare pe 20 de site-uri de „RCA ieftin”. „Un asigurator dă pe patru site-uri diferite patru prețuri diferite. Nu poți să ai patru prețuri diferite. Responsabilitatea este a brokerilor”, explică Călin Rangu, reprezentant ASF.
La rândul lor, brokerii susțin că sunt simple greșeli. „Discuțiile despre sancțiuni sunt contraproductive acum. Dacă există o diferență, clientului i se cer banii în plus”, explică Victor Sraer, reprezentantul brokerilor. Când cumpărați un RCA online, pe polița virtuală trebuie să existe clauza Bonus-Malus. Dacă nu ați avut accident, veți beneficia de o reducere de până la 50%, în cazul în care ați constatat că ați plătit mai mult pe polița virtuală, contractați brokerul și cereți-vă banii înapoi. Dacă vă refuză, trebuie să sesizați ASF.
ASF susține că i-a convins pe brokeri să returneze banii clienților. Site-urile sunt însă firme diferite, iar ASF precizează că nu le poate sancționa, pentru că vânzarea online a RCA este nereglementată.